metayapi@metayapi.com

90 (224) 444 63 82

İnşaat Sektörü Genel Bakış

İnşaat Sektörü Genel Bakış

GSYH içerisinde genel olarak inşaat sektörünün payına baktığımızda, ekonomide ciddi bir lokomotif olduğunu görebiliriz. Buna göre; geçtiğimiz yıllara nazaran performansında kayıplar olmasına rağmen sektör tek başına ülke ekonomisinin %5,5’iniayakta tutmaktadır.

İnşaat sektörü yaklaşık 250 alt sektörü etkileyecek bir potansiyele sahip olmasınedeni ile ülkelerin GSYH gelişmelerinde etkisi doğrudan görülebilen bir sektördür. Ayrıca GSYH’daki bir birimlik iyileşme, zaman zaman inşaat ve dolayısı ile yapı malzemeleri sektörlerini kat kat geliştirebilmektedir. Ancak dezavantajlı olduğu konu kriz zamanlarıdır.

Türk insanının harcama alışkanlıklarına bakıldığında, hemen hemen her kesimde konut edinmenin önemli bir yeri vardır. En son 2011 yılında TÜİK tarafından kaydedilen istatistiklere göre, Türk insanının harcamalarının yaklaşık % 26’sını konut ve barınma ihtiyacı oluşturmaktadır.Bu durum doğal olarak Yapı malzemeleri sektörü açısından olumlu görülmektedir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’nin 2020 yılına kadar elektrikte %150 ek kapasite yatırımına ihtiyacı vardır. Bu da, hem yerli hem yabancı yatırımcı için değeri gün geçtikçe artan bir sektör olan enerji sektörüneyaklaşık 90 milyar dolar değerinde bir yatırım yapılacağı anlamına gelmektedir. Yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yapmayı planladığı yatırımlar, başta rüzgâr ve hidroelektrik olmak üzere, jeotermal ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda önemli gelişmeler olacağına işaret etmektedir.

 “Gerek Türkiye’deki inşaat harcamalarında ve yapılan yatırımlarda, gerekse de TR72 Bölgesi’nde inşaat sektörünü ayakta tutan unsur “konut” ve “barınma ihtiyacı olmuştur. 2012 yılında konut satışlarında beklenilenin altında kalınsa da, TÜİK tarafından 2006-2012 yılları arasında ruhsatı alınan binaların yüzölçümleri karşılaştırıldığında genel kuralın değişmediği görülmektedir.”

Kaynak : www.oran.org.tr

 

Yazar Meta Yapı

Website:

0 Yorumlar

BİR Cevap Yazın